Gerhana Bulan Muharram Berulang Lagi

Malam ini berulang lagi gerhana bulan penuh ‘total eclipse’ di dalam bulan Muharram seperti yang berlaku tahun lalu. Kali ini gerhana akan dapat dilihat dengan jelas di Asia Tenggara seawal selepas matahari terbenam.

Waktu Singapura:

Penumbral Eclipse Begins: 7.33 pm (Saturday)
Partial Eclipse Begins: 8.45 pm
Total Eclipse Begins: 10.06 pm
Greatest Eclipse: 10.31 pm
Total Eclipse Ends: 10.57 pm
Partial Eclipse Ends: 12.17am (Sunday)
Penumbral Eclipse Ends: 1.30 am
(source: NASA Eclipse Website )

Bahagian yang paling menarik melihat bulan gerhana kali ini ialah apabila gerhana sebahgian ‘partial eclipse’  bertukar menjadi gerhana penuh ‘total eclipse’ dan bulan menjadi warna merah tembaga ‘coppery red’.

Gambar ini aku petik dari tingkap bilik belakang rumah.

7.25pm

7.25pm

Nampaknya malam ini yang sememangnya musim awan mendung berarak memberi laluan kepada kita untuk melihat gerhana. Tuah badan, langit cerah tidak ditutup awan. Setiap 5 atau 10 minit aku akan menjenguk ke tingkap memerhatikan setiap perubahan yang berlaku. Aku terpaksa tukar haluan, dari tingkap bilik aku keluar hingga ke hujung koridor rumah untuk mendapat pemandangan yang lebih jelas.Semakin larut malam, semakin tersembunyi bulan yang telah mengambang semula, terlindung dek bumbung flat. Nasib baik ada assistant: ‘Tolong ambik kan gambar kat bawa, plss – Thank U’.

9.15pm

9.15pm

9.48pm

9.48pm

10.00pm

10.00pm

total eclipse 15 Muharram 1433@10.25pm

total eclipse 15 Muharram 1433@10.25pm

11.40pm

11.40pm bulan menunjukan separuh wajah

12.40am

12.40am bulan mengambang semula

Aku yang memang tak pandai-pandai petik gambar walaupun dah diajar berulang-ulang kali bagaimana nak set petik gambar bulan masih gagal lagi, haiii.. sebenarnya aku lupa, buku ada tapi malas nak baca dan aku memang tak puas hati dengan gambar-gambar yang aku petik . Harap-harap dapat ‘backup’ dari “ProPaSioNal”.

Update 11.00 am

Awan mendung yang beri  laluan semalam kembali mencurahkan air hujannya dinihari.
Akhirnya
, terima kasih kepada professional di atas kiriman ini. Gambar selanjutnya di sini
Eclipse of The Moon 10 December 2011

mula menunjukan wajah_ courtesy by Asahjaya

mula menunjukan wajah_ courtesy by Asahjaya

About bintangzohra

I am who I am and I do what I have to do. My worship, my sacrifice, my living, my dying are for HIM

Posted on December 11, 2011, in Astronomy and tagged , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Eh takde ‘like button’ ke.?

  2. Subhanallah… sungguh kebesaran Allah SWT.
    Alhamdulillah aku juga sempet melihat gerhana bulan..😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s