Soal Jawab Diantara Imama Ghazali dan Muridnya

Peringatan untuk diri sendiri dari setiap kata-kata yang diucapkan oleh Imam Al-Ghazali kepada murid-muridnya. Renungkan, fikirkan dan amati sungguh-sungguh yang disampaikan beliau, jawapan itu tidak terlintas di dalam benak kita. Apakah yang paling dekat, jauh, besar, berat, ringan dan tajam  di dalam kehidupan kita sehari-hari ini, umumnya jawapan yang akan diberikan adalah berkaitan dengan hal kedunian tetapi tidak mencerminkan kepada diri sendiri.

Teka-teki Imam Ghazali r.a

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya:

Imam Ghazali = “Apakah yang paling DEKAT dengan diri kita di dunia ini?”
Murid 1 = “Orang tua”
Murid 2 = “Guru”
Murid 3 = “Teman”
Murid 4 = “Kaum kerabat”
Imam Ghazali = “Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati” ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = “Apa yang paling JAUH dari kita di dunia ini?”
Murid 1 = “Negeri Cina”
Murid 2 = “Bulan”
Murid 3 = “Matahari”
Murid 4 = “Bintang-bintang”
Iman Ghazali = “Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun keadaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.”

Iman Ghazali = “Apa yang paling BESAR didunia ini?”
Murid 1 = “Gunung”
Murid 2 = “Matahari”
Murid 3 = “Bumi”
Imam Ghazali = “Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

IMAM GHAZALI = “Apa yang paling BERAT didunia?”
Murid 1 = “Baja”
Murid 2 = “Besi”
Murid 3 = “Gajah”
Imam Ghazali = “Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

Imam Ghazali = “Apa yang paling RINGAN di dunia ini?”
Murid 1 = “Kapas”
Murid 2 = “Angin”
Murid 3 = “Debu”
Murid 4 = “Daun-daun”
Imam Ghazali = “Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.”

Imam Ghazali = “Apa yang paling TAJAM sekali di dunia ini?”
Murid- Murid dengan serentak menjawab = “Pedang!!!”
Imam Ghazali = “Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.”

Advertisements

About bintangzohra

I am who I am and I do what I have to do. My worship, my sacrifice, my living, my dying are for HIM

Posted on January 4, 2012, in Mutiara/Words of Wisdom and tagged . Bookmark the permalink. 4 Comments.

 1. Assalaamu’alaikum wr.wb, sahabat yang baik…

  Apa khabar ? Didoakan selalu sihat dan semakin bertambah murah rezeki di tahun 2012 ini. Senang dapat membalas kunjungan Zohra setelah sekian lama menyepi dari maya. Alhamdulillah, segala tugasa sudah selesai dilaksanakan. Semoga Allah meredhainya.

  Soal jawab Imam al-Ghazali dan muridnya sangat ringkas namun besar ertinya jika difahami secara tersirat. Betapa kita selalu melihat benda yang subjektif sahaja sebagai hal yang rumit bagi kita tetapi tidak nampak yang abstrak dan subjektif yang tentunya lebih bermakna untuk kemenjadian seorang muslim sejati.

  Terima kasih ya kerana masih ingat dan telah hadir menyapa walau blog saya sepi tanpa kata. Sungguh indahnya persahabatan walau hanya di maya, tika ada sahabat yang masih menghargai persahabatan ini.

  Salam mesra dan ceria selalu bersama keluarga. Semoga dirahmati Allah hendaknya. 😀

  • Mualaikum Salam wr.wb teman yang jauh,

   Gembira mendapat kunjungan Fatimah, saya dan keluarga di sini Alhamdulillah sihat belaka. Terima kasih di atas doamu, semoga kita sama-sama senantiasa hidup di dalam keredhaanNYA.

   Imam Al-Ghazali aadalah salah satu Idola saya, sudah tentulah yang pertama itu Rasulullah s.a.w, Ummi Khadijah r.a dan ahli baitnya.

   Diharap persahabatan kita walau hanya di alam maya ini berterusan, saya sangat menghargai ingatan Fatimah kepada saya.

 2. makasih post ini sob 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s