Gerhana Meninggalkan Tahun 1433H

Pada hari Rabu, 14 November 2012 bersamaan 29 Zulhijjah 1433  akan berlaku Gerhana Matahari Penuh. Ia akan jelas kelihatan di Australia selepas satu jam matahari terbit. Fenomena Gerhana Matahari Penuh yang akan berlangsung dalam masa 4 minit.

Gerhana matahari akan berlaku pada 13-14 November 2012 (UTC), bermula pada waktu tempatan pada 14 November barat Talian Tarikh Antarabangsa lebih utara Australia, dan berakhir pada 13 November timur garis tarikh di luar pantai barat Amerika Selatan.Wikipedia

Acara kemuncak ini bukan hanya menarik pihak pelancong tetapi pakar saintis juga akan turun untuk membuat kajian tentang : ‘The mystery of coronal heating’.
Dalam bahasa yang mudah, mereka ingin tahu mengapa atmosfera luar matahari atau “korona” adalah begitu panas. Suhu permukaan matahari adalah hanya 6000 darjah C. Namun korona atas adalah lebih panas, satu juta darjah Celsius atau lebih.
Gerhana selama 2 minit ini akan menghasilkan alami sains untuk dijadikan bahan kajian.

Fakta menyatakan, apabila selesai gerhana, bayangan bulan akan menyapu seluruh Lautan Pasifik Selatan, mengesan garis beribu-ribu batu panjang di seluruh perairan yang tidak didiami, menjangkau hampir ke pantai Amerika Selatan maka bermulalah para saintis mengambil langkah pertama untuk mengumpulkan data.

Gerhana Menyambut Tahun Baru 1434H

Lunar-eclipse-part-deux_edited-1

Bermula waktu maghrib 28 Nov 2012 bersamaan 14 Muharram 1434H. Bulan akan memasuki ke dalam bayang-bayang Bumi. Fenomena ini dikenali sebagai gerhana bulan. Namun begitu, gerhana yang berlaku esok dikenali secara spesifik sebagai gerhana bulan penumbra (Penumbral Lunar Eclipse).

Bagaimana gerhana bulan berlaku?

Gerhana bulan berlaku apabila Bulan memasuki ke dalam kawasan bayang-bayang Bumi di angkasa. Bayang-bayang ini berada berlawanan arah daripada matahari. Oleh kerana itu, gerhana bulan hanya akan berlaku ketika Bulan purnama.

Info dari Falak online.

Advertisements

About bintangzohra

I am who I am and I do what I have to do. My worship, my sacrifice, my living, my dying are for HIM

Posted on November 12, 2012, in Astronomy, My diary and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s