Bercuti Ke Tanah Tinggi

Sekolah dah nak bukak, seminggu aje lagi. Cepat betul masa ni berjalan, selama 1 bulan 2 minggu masanya habis gitu aje. Belum puas berehat, ‘bukan aku yang rehat, tapi anak2’.

Hujung November sempat jugak kita pergi ‘holiday’ walau pun tak semua anak2 yang ikut.

3 tempat tanah tinggi, kita pergi dalam masa 5 hari.

2 malam di Irish Apartment, Brincang Cameroon Highland.
Tiba di sana pada waktu Maghrib, setelah check in dan buat apa patut, terus ke Brincang Night Market. Seperti pasar malam biasa, cuma di sini keistimewaannya penuh dengan strawberry, sampai baju pun gambar strawberry.

IMG_3644

Kesokan hari, kita mulakan perjalanan dari atas ke kawasan Blue Valley.
K.C. Kwang & Sons Grape & Tomato Farm di Blue Valley. Jarak diantara ladang ini ke sempadan Kelantan hanya 2.5 km sahaja. Di sini bukan hanya ladang anggur tetapi ada tomato dan beberapa jenis sayur-sayuran.

Diantara sayur-sayuran yang di export ke Singapura, ada dijual di NTUC, SHENG SIONG dan juga di pasar-pasar… labelnya jugak Pasar.

 

Image result for NTUC pasar vegetable tomatoImage result for NTUC pasar vegetable tomato

 

Cameron Adventurous (Kuala Terla Tea Plantatiom). Menaiki 4×4 Safari untuk sampai ke puncak. Cameron Valley Tea.

 

Cameron Lavender Garden, seperti di alam fantasi. Bukan hanya taman bunga lavender sahaja di sini, tetapi berbagai macam jenis dan warna bunga serta perhiasan yang memukau mata yang memandang.

 

Gambar kiri, Parit Fall dan gambar kanan, Robinson Fall.

 

Strawberry ada di mana-mana, ada dijual di pasar malam Brinchang dan pasar pagi Kea Farm. Ladang nya merata tempat. Tapi yang paling istimewa sekali, silakan petik sendiri buahnya, 100 gram dengan harga RM 6/7.

 

Hari ke 2 dan yang terakhir di Cameroon. Check out jam 10 pagi, singgah di  Tanah Rata untuk mendapatkan barang-barang keperluan sambil menikmati pemandangan yang indah dan cuacanya yang sejuk dan nyaman … 18 darjah Celcius.  Itulah suhu cuacanya selama 2 hari kita di sana.
Satu lagi Cameron Valley Tea Plantation di Tanah Rata.

9

 

Meneruskan perjalanan mengikut laluan Ringlet – Sungai Koyan dan Raub.
Pemandangan yang cukup lumayan walaupun laluan di sini sunyi sepi. Kita merentas bukit dan gaung tetapi yang perlu di beritahu ialah hampir sepanjang perjalanan – hp conection terputus…NO SERVICE.

 

Dalam pukol 2 petang kita sampai di Fraser Hill. Untuk 2 malam, kami menetap di Banglo Abu Suradi, di sebelah kirinya Masjid Sultan Mahmud dan di sebelah kanan Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser.
Di sinilah tempat yang sesuai untuk berehat dan menenangkan fikiran, walaupun tak ada banyak aktiviti, hanya banglow-banglow mewah yang sebahgiannya boleh disewa. Sesuai juga bagi para pecinta alam, kerana banyaknya spesies tanaman, hewan, burung-burung dan aktiviti trekking.

Kerana sekarang ini musim hujan dan banjir, aktiviti trekking ditutup sehingga 31 January 2018. Suhu cuaca di sini mencecah 17 darjah Celcius.

 

Berkuda, bersumpit, memanah, bermain golf  tak-tak, menaiki perahu dan memberi makan ikan-ikan peliharaan.

Fraser 17 (12)

fraser 17 (11)

 

Air terjun Jeriau juga di tutup demi keselamatan

Fraser 17 (13)

Restoran dan kedai-kedai yang dahulu lokasinya di Puncak Inn hotel berhadapan dengan Clock Tower, sudah berpindah ke kawasan taman awam dan kanak-kanak bersebelahan dengan Klinik Kesehatan.
Bangunan di atas bukit itulah kedai makan dan kedai runcit. Jelas dilihat dari Banglo Abu Suradi, ikut anak tangga untuk naik ke atas.

 

Setelah genap 2 hari 2 malam, kita teruskan perjalanan mengikut laluan ke Kuala Kubu dan Batang Kali. Perjalanan yang cukup menyiksakan, tapi kali ini aku berjaya, naik dan turun aku berjaya kerana tak muntah walau pun aku mabok darat akibat dari jalannya yang bengkang bengkok. Pernah tewas 2 kali satu ketika dulu setiap kali pergi dan balik, tapi kali ni Alhamdulillah.
Genting Highland tempat persinggahan selanjutnya. Tujuan ke sana hanya nak naik cable car aje. Bila kita sampai di Genting Skyway, tempat tu kosong tak ada pengunjung yang ada cuma contractor yang sedang berkerje di kawasan tu. Rupanya tempat tu dah tutup, sekarang cable car baru ada di Awana SkyWay jaraknya dalam 2 km dari situ.

Kalau dibandingkan perjalanan cable car yang lama dengan yang baru, lagi best yang lama. Sebab…yang lama perjalannya lebih jauh dan curam, bila sudah berada di tengah-tengah takkan nampak mana hujung  dan mana pangkal, mana tempat station mula dan mana station akhir. Hanya kelihatan adalah tali cable yang memanjang terus dan kereta-kereta yang tergantung sahaja.
Gambar kanan, cable car lama yang terbiar.
Gambar tengah, Genting diselubungi kabus dan angin bertiub kencang.
Gambar di bawah, Station di Genting.

 

 

16

 

Tempat terakhir kita singgah ialah Batu Cave, tak jauh pun dari Genting setengah jam perjalanan.
Dah 3 kali aku ke sini, pertama kali 24 tahun lepas. Keadaannya bergitu berbeza, dulu  kosong … sekarang penuh.

17

18

Dalam pukol 5 petang kita beredar dari sini, dengan terpaksa merempuh jalanraya yang sesak dalam waktu-waktu begini.

Gambar di bawah ni cerita minggu lepas, pergi berkelah di Puteri Fall Gunung Ledang. Kali ini semua ahli keluarga ikut bersama tak ada siapa yang tinggal.

gunung ledang

Advertisements

Black Woman…hmmm

Don’t mess around with a black woman, she got her spell on you.

Rock and roll era with Santana the legend.

Black Magic Woman/Gypsy Queen

Got a Black Magic Woman.
Got a Black Magic Woman.
Yes, I got a Black Magic Woman,
She’s got me so blind I can’t see;
That she’s a Black Magic Woman and
she’s trying to make a devil out of me.
Don’t turn your back on me, baby.
Don’t turn your back on me, baby.
Yes, don’t turn your back on me, baby,
Don’t mess around with your tricks;
Don’t turn your back on me, baby,
’cause you might just wake up my magic sticks.
You got your spell on me, baby.
You got your spell on me, baby.
Yes, you got your spell on me, baby,
Turnin’ my heart into stone;
I need you so bad,
Magic Woman I can’t leave you alone.

 

Oye como va, Mi ritmo
Bueno pa gozar, Mulata

 

Jingo…..loba, lobaba lobaba lobaba loba

 

“One good thing about music, when it hits you, you feel no pain.” – Bob Marley quotes.
I can still remember this album cover, at that moment I was a toddler

 

 

Kota Tinggi Waterfall Resort … ditutup

Cuti sekolah kali ini saya telah merancang untuk berkelah dan sewa chalet di Kota Tinggi Waterfall Resort. Tetapi kali ini impian tidak kesampaian, pernah 2 kali menetap di sini satu ketika duhulu.

Semua sudah disiapkan, pakaian, makanan,  minuman dan pinggan serta cawan di bawa sekali. Semangat yang berkobar-kobar betukar menjadi layu apabila sampai di counter membeli tiket, kami diberitahu bahawa resort ini sudah ditutup setahun yang lalu. Patutlah saya cuba menghubungi resort itu tapi tiada jawapan.

Kota Tinggi Resort tidak boleh di tempah melalui dari mana-mana agensi sepert agoda, hotel.com ataupun di Trivago, sama seperti Gunung Ledang Resort. Untuk membuat tempahan anda harus langsung berhubung dengan resort tersebut atau menempahnya melalui sebahgian agensi pelancongan.

telah dialih keluar

tingkat 2

Is There Anybody There?

Back to decades ago…where is the love of my life? couldn’t find Him.
Is there anybody there who feels that vibration, who shows me the way to my LOVE
Is there anybody there with that inclination, to bring back the SUN to my heart.

Miss you so much, need you till the star all burn away and I know you’ll be there.

 

“Is There Anybody There”

Open my mind let me find new vibrations
Tell me the way I must take to reach my destination
And a place where I can stay
Where is the love of my life couldn’t find her
Show me the way to find back to myself
‘Cause I’m nowhere in the darkness of these days

Is there anybody there who feels that vibration
Who shows me the way to my love
Is there anybody there with that inclination
To bring back the sun to my heart

I find myself in a state of confusion
Life’s like a pantomime trick or a laser illusion
Where’s a place that I can stay
Save me don’t let me get lost in the ocean
I need your help every day to control my emotions
In the darkness of these days

Is there anybody there who feels that vibration
Who shows me the way to my love
Is there anybody there with that inclination
To bring back the sun to my heart

Amr Diab – Awedony ‘I USED TO’ عمرو دياب عودونى

One of my favorite song from Amr Diab ‘Awedony’ which means ‘I used to’
or some say ‘they got me used to or they made me love you’.

عمرو دياب عودونى

عشت عمرى قبل منك يوم وما جيتلى تانى عشته كله فى يوم

عودونى عودونى عليك أحبك عودونى … عودونى وعلمونى هواك

قلب واحد اللى حاسس بيك … هو قلب العاشق اللى دايب فيك

عودونى عودونى عليك أحبك عودونى … عودونى وعلمونى هواك

مش بخاطرى مش لاقيلى حلول … غصب عنى عيونى عودتنى أقول

عودونى عودونى عليك أحبك عودونى … عودونى وعلمونى هواك

 

I lived my life in one daybefore I see you
And when you came back
I live my whole life as one day

I used to
I used to love you
I used to
I used to love you and I learned the secrets of your love

Only one heart feels you
It’s my romantic heart which melts in you
Everything isn’t under my control, and I don’t find any solutions
Sorry but my eyes used to say the truth

I used to
I used to love you
I used to
I used to love you and I learned the secrets of your love

Justice Will Come

In movies, bad people always lose but in the real life, bad people always win.

“Someday, someone was gonna have to take a stand. Someday, someone was gonna have to say enough!”, Perseus’s father – Clash of the Titans.

One day justice will come and find you and I’ll be right there in your memory to remind you.  
–  crazy future phycologist.

 

 

Are you worried?

You’re worried about death? Don’t worry – you’ll die for sure, – Kodo Sawaki.
Yes exactly, for sure you will die one day,
but nowadays people are scared and worried about it.

 

 

 

 

 

Kodo Sawaki was a prominent Japanese Sōtō Zen teacher of the 20th century.